aTTP (förvärvad trombotisk trombocytopen purpura)

Allmän information om förvärvad TTP (aTTP)

Förvärvad trombotisk trombocytopen purpura (aTTP) är en form av trombotisk mikroangiopati, ett begrepp för sjukdomar där det uppstår skador i kärlväggarna och bildas blodproppar i de minsta blodkärlen (kapillärerna). Kännetecknande är blodbrist (anemi) till följd av att de röda blodkropparna sönderfaller (hemolys), brist på blodplättar (trombocytopeni), feber, njurpåverkan och neurologiska symtom. Alla dessa fem symtom och tecken behöver dock inte finnas för att ställa diagnosen.

Ref; www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/sallsynta-halsotillstand/trombotisk-trombocytopen-purpura/

Översikt

Den förvärvade formen är autoimmun och orsakas av cirkulerande autoantikroppar (antikroppar mot kroppsegna ämnen) som sänker aktiviteten hos ADAMTS13 eller avlägsnar enzymet från blodcirkulationen. (Det finns en ärftlig form även kallas medfödd trombotisk trombocytopen purpura och orsakas av mutationer i en gen som kodar för enzymet ADAMTS13. Denna form kommer inte avhandlas i detta dokument. Denna form är mer ovanlig)

Vad är aTTP

  • Den förvärvade formen är autoimmun och orsakas av cirkulerande autoantikroppar (antikroppar mot kroppsegna ämnen) som sänker aktiviteten hos ADAMTS13 eller avlägsnar enzymet från blodcirkulationen.
  • Enzymet ADAMTS13 klyver ett stort proteinkomplex som kallas von Willebrandfaktorn. Vid skada i kärlväggarna frisläpps von Willebrandfaktorn och genom att proteinet binder till trombocyter bildas en liten blodpropp för att täppa till skadan. Om ADAMTS13 saknas eller har nedsatt funktion klyvs inte von Willebrandfaktorn adekvat och binder då fler trombocyter än normalt. Detta leder till att det bildas blodproppar i kapillärerna i olika organ.


Ref; www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/sallsynta-halsotillstand/trombotisk-trombocytopen-purpura

Bakgrund aTTP

  • Förvärvad trombotisk trombocytopen purpura orsakas av bristfällig funktion hos enzymet ADAMTS13. Det kan beror på förekomst av antikroppar mot enzymet som blockerar dess effekt och/eller bidrar till att det snabbt avlägsnas från cirkulationen. En enzymfunktion som är mindre än 10 procent av normal funktion är starkt förknippad med förvärvad trombotisk trombocytopen purpura. ·
  • ADAMTS13 står för “a disintegrin and metalloproteinase with thrombospondin motif 13”. Enzymet produceras i levercellerna, främst i leverns stellatceller, men även i njurceller, trombocyter och endotelceller. Efter frisättningen från cellerna har det en halveringstid i blodcirkulationen på cirka tre dagar. ·
  • ADAMTS13 klyver glykoproteinet von Willebrandfaktor (VWF) som är ett viktigt protein för att den primära blodstillningen (hemostasen) ska fungera. Om kärlens endotelcellager skadas eller aktiveras, till exempel på grund av en infektion eller inflammation, frisätts von Willebrandfaktorn från endotelcellerna. Proteinet binder till trombocyter (blodplättar). Då bildas en liten blodpropp av von Willebrandfaktorn och trombocyter som täpper till skadan i blodkärlet så att en läkningsprocess kan påbörjas. Saknas ADAMTS13, eller om enzymet är defekt, binder oklyvd von Willebrandfaktor fler trombocyter än normalt och det bildas ett flertal blodproppar längs kärlväggarna i de minsta kärlen (kapillärerna). Blodpropparna påverkar blodflödet vilket ger allvarliga symtom. De kan uppkomma i mindre kärl i olika organ, men uppstår främst i njurarna och ibland i hjärnan. 
  • Förutom blodproppar medför trombotisk trombocytopen purpura också att antalet trombocyter i blodbanan blir lågt (trombocytopeni) på grund av att de fastnar i ansamlingarna med von Willebrandfaktorn i stället för att cirkulera. Även antalet röda blodkroppar (erytrocyter) blir lågt, vilket kan bero på att de utsätts för nedbrytning (hemolys) av de blodproppar som bildas längs kärlen. Detta orsakar blodbrist (anemi)


Ref; www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/sallsynta-halsotillstand/trombotisk-trombocytopen-purpura/

Symtom vid aTTP

Sjukdomen kan vara livshotande och uppkomma när som helst under livet. Insjuknandet är oftast akut och det kan uppstå symtom från flera organ som hjärna, njurar, hjärta, tarmar, mjälte, bukspottkörtel och binjurar. Ibland finns en utlösande faktor, till exempel en infektion, inflammation eller graviditet. En del har återkommande episoder av sjukdomen.

Personer med förvärvad trombotisk trombocytopen purpura insjuknar oftast akut med fem symtom och tecken, som inte nödvändigtvis behöver uppträda samtidigt:

  1. blodbrist (anemi) med trötthet och svaghet.
  2. lågt antal blodplättar (trombocytopeni), vilket leder till hudblödningar som blåmärken (purpura) eller andra blödningar.
  3. eurologisk påverkan som huvudvärk, förvirring, svaghet eller förlamning i armar och/eller ben, epileptiska anfall eller medvetslöshet.
  4. njurpåverkan, med blod eller protein i urin och ibland nedsatt njurfunktion.
  5. feber

Ref; www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/sallsynta-halsotillstand/trombotisk-trombocytopen-purpura/

Diagnos

Eftersom förvärvad trombotisk trombocytopen purpura kan leda till allvarliga, akuta symtom och risk för dödsfall är det mycket viktigt att diagnosen ställs tidigt.

Kombinationen av symtom kan ge misstanke om sjukdomen, som sedan kan stärkas utifrån resultatet av olika undersökningar. Blodprov visar blodbrist, hemolys (DAT negativ), trombocytopeni och eventuellt njurpåverkan (hematuri, proteinuri, kreatininstegring).

Analys av aktiviteten hos enzymet ADAMTS13 bör göras så fort som möjligt. ADAMTS13-aktivitet mäts på koagulationslaboratorium genom klyvningsanalys av von Willebrandfaktorn. Ett värde under 10 % talar starkt för förvärvad trombotisk trombocytopen purpura. Förekomst av antikroppar mot ADAMTS13 mäts genom att blanda patientens plasma med plasma från en frisk person och mäta enzymets aktivitet i plasmablandningen. Förekomst av antikroppar mot ADAMTS13 talar för förvärvad trombotisk trombocytopen purpura.

Ref; www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/sallsynta-halsotillstand/trombotisk-trombocytopen-purpura/

Behandling

  • Personer med en akut episod av förvärvad trombotisk trombocytopen purpura behandlas oftast med plasmabyte dagligen, tills trombocythalten normaliseras och några dagar till. 
  • Kortikosteroidbehandling, vilket ofta ges samtidigt som plasmabyte för att minska antalet cirkulerande antikroppar mot ADAMTS13. 
  • Cablivi (Kaplacizumab) är en sorts antikropp, så kallad nanobody, som används vid förvärvad trombotisk trombocytopen purpura eftersom den binder till von Willebrandfaktorn. Studier har visat färre blodproppar och dödsfall hos behandlade patienter.
  • Rituximab, ett immundämpande läkemedel (anti-CD20-antikroppar) som minskar antalet B-lymfocyter (en sorts vita blodkroppar) och därmed antalet antikroppar mot ADAMTS13. Behandlingen sätts in efter plasmabyte och kan ges upp till fyra gånger (med en veckas mellanrum mellan varje behandling) vid episoder av sjukdomen. Den kan även upprepas för att förhindra återfall.
  • För gravida kvinnor som har diagnosen med diagnosen förvärvad trombotisk trombocytopen purpura kan det behövas täta plasmabyten för att förhindra fosterskada. Behandling och förebyggande åtgärder bör fortsätta en period efter förlossningen för att minska risken för återfall.


Uppföljning

  • Personer med trombotisk trombocytopen purpura bör följas avseende koncentrationen av trombocyter i blodet, blodbild och tecken på hemolys, njurfunktion, samt vid förvärvad trombotisk trombocytopen purpura även ADAMTS13-aktivitet och förekomsten av antikroppar mot ADAMTS13.


Ref; www.socialstyrelsen.se/stod-i-arbetet/sallsynta-halsotillstand/trombotisk-trombocytopen-purpura/

Jenni Sjöberg

FIELD PRODUCT MANAGER, HEMATOLOGI

Minimitext

CABLIVI® (kaplacizumab) 10 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning, Rx, EF, B01AX07. Indikation: Cablivi är indicerat för behandling av vuxna och ungdomar 12 år och äldre som väger minst 40 kg med en episod av förvärvad trombotisk trombocytopen purpura (aTTP), tillsammans med plasmabyte och immunosuppressiv behandling. 

Dosering: Första dosen: Intravenös injektion av 10mg kaplacizumab före plasmabyte. Följande doser: Daglig subkutan injektion av 10 mg kaplacizumab efter genomförandet av varje plasmabyte under hela tidsperioden för daglig plasmabytesbehandling, följt av dagliga subkutana injektioner av 10 mg kaplacizumab under 30 dagar efter att plasmabytes-behandlingen har upphört. 

Varningar och försiktighet: I händelse av aktiv, kliniskt signifikant blödning bör behandling med Cablivi avbrytas. På grund av eventuellt ökad risk för blödning, krävs nytta/risk-bedömning och noggrann klinisk övervakning inför start eller återupptagande av behandling med perorala antikoagulantia eller heparin i hög dos För ytterligare information, se www.fass.se.

Kontaktuppgifter: CABLIVI tillhandahålls av Sanofi AB, Box 30052, 104 25 Stockholm

tel +46 8 634 50 00. Vid frågor om våra läkemedel kontakta: infoavd@sanofi.com. 

Datum för senaste översyn av produktresumén: juni 2022. Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning.