Podcast: Ett samtal om diabetes

En podd av Sanofi som handlar om diabetes för sjukvårdspersonal. Vi samtalar med kunniga personer inom ämnet och belyser nyheter, studier och forskning om diabetes i Sverige och internationellt. Varje poddavnitt är 15-20 min långt.

Avsnitt 21 – Kostrekommendationer och diabetes
I detta avsnitt pratar vi med Veronica Broström, som är dietist och arbetar på Klinisk nutrition på Sahlgrenska sjukhuset Göteborg. Vi kommer bland annat lära oss om de nya Nordiska näringsrekommendationerna och vad som är viktigt att tänka på avseende kostråd vid diabetes. Avsnittet är ca 16 min.

Avsnitt 20 – Träning och typ-1 diabetes
I detta avsnitt har vi bjudit in Peter Adolfsson för att samtala om träning och typ-1 diabetes. Vi kommer bland annat lära oss om vad riktlinjerna säger, vilka induviduella skillnader som bör tas i beaktan, hur man ska tänka när det kommer till insulin och kolhydrater vid träning och vad som även är applicerbart på typ-2 diabetes. Peter är överläkare på barnkliniken på Kungsbacka sjukhus. 

Avsnitt 19 – Livsstilsinterventioner och diabetes del 2
I det här avsnittet gästas podden åter Matthias Lidin och Linda Mellbin som berättar om hur de tillsammans jobbar med livsstilsinterventioner för personer med diabetes och de delar bland annat med sig av konkreta tips och råd gällande detta. Mathias är universitetssjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhuset och Linda är kardiolog på Karolinska Universitetssjukhuset. Avsnittet är den andra av två delar inom ämnet. 

Avsnitt 18 –  Livsstilsinterventioner och diabetes del 1
I det här avsnittet gästas podden av Matthias Lidin och Linda Mellbin som berättar om hur de tillsammans jobbar med livsstilsinterventioner för personer med diabetes och de delar bland annat med dig sig av konkreta tips och råd gällande detta. Matthias är universitetssjuksköterska på Karolinska Universitetssjukhuset och Linda är kardiolog på Karolinska Universitetssjukhuset. Avsnittet är den första av två delar inom ämnet. 

Avsnitt 17 – CGM i primärvården
I det här avsnittet har vi bjudit in Boris Klanger för att tala om användandet av CGM i primärvården. Han berättar bland annat om vad han har för erfarenheter av det, till vilka patienter det är lämpligt och vilka fördelar han ser med att använda CGM i primärvården. Boris är specialist i allmänmedicin och verksamhetschef på en vårdcentral i Västerås. 

Avsnitt 16 – Diabetes och psykisk hälsa
I vårt sextonde avsnitt har vi bjudit in Janeth Leksell för att prata om diabetes och psykisk hälsa. Vi kommer bland annat lära oss om kopplingen mellan psykisk hälsa och diabetes, få en inblick i hur Janeth jobbar med detta samt konkreta verktyg och tips. Janeth är docent och specialistsjuksköterska och jobbar vid Uppsala universitet på institutionen för Medicinska vetenskaper.

Avsnitt 15 – Time in Range – vi reder ut begreppen
I vårt femtonde avsnitt gästas vi av Johan Jendle och pratar om Time in Range och tänkte försöka oss på att reda ut begreppen. Johan är professor i medicin vid Örebro universitet och föreståndare för forskningsmiljön Diabetes, endokrinologi och metabolism.

Avsnitt 14 – Fasta vid ramadan och diabetes
I vårt fjortonde avsnitt gästas vi av Wathik Alsalim, överläkare på endokrinologen på Helsingborgs lasarett. Wathik pratar om fasta vid ramadan de utmaningar som finns vid diabetes och vad man som vårdgivare bör tänka på. Wathik pratar även om riktlinjer och den forskning som finns inom området. Avsnittet är ca 22 minuter.
Länk till Wathiks artikel: Handläggning och behandling av diabetes under ramadan

Avsnitt 13 – MODY
I vårt tolfte avsnitt gästas vi av David Nathanson, docent, överläkare och verksamhetschef vid avdelningen för endokrinologi på Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. David kommer bland annat prata om vad MODY är, hur det upptäcks och hur det kan behandlas.

Avsnitt 12 – rapport från EASD
I vårt tolfte avsnitt gästas vi av Sheyda Sofizadeh, om årets EASD kongress. Sheyda är Distriktssköterska och Specialistsjuksköterska i diabetesvård samt föreläsare. Sheyda arbetar på Närhälsan Dalabergs vårdcentral i Uddevalla.

Avsnitt 11 – Ätstörning hos diabetesbehandlade patienter
I detta avsnitt har vi bjudit in Maria Rehbinder som är legitimerad dietist vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg för att prata om ätstörning hos diabetesbehandlade patienter; hur vanligt det är, hur man kan upptäcka och behandla det samt varför det är viktigt att det fångas upp.

Avsnitt 10 - C-peptid 
I detta avsnitt har vi bjudit in Sara Mansten specialist i internmedicin, diabetes och endokrinologi vid medicinkliniken på Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Vi kommer prata med Sara om C-peptid och beröra frågor som varför man mäter det och vad provsvaren betyder.

Avsnitt 9 – Kost och träning vid typ-2 
Välkommen till ett avsnitt där vi bjudit in Vesna Lukic, diabetessjuksköterska och distriktssköterska, för att samtala om hennes erfarenheter av att motivera personer med typ-2 diabetes om kost och träning, hennes engagemang i frågan och hur man praktiskt kan gå tillväga om man vill ta efter.  

Avsnitt 8 – Vad ser vi runt hörnet? Läkemedel och teknik 
I det här avsnittet gästas vi åter av Björn Eliasson som är professor och överläkare vid diabetescentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Björn berättar bland annat vad som är kommande på läkemedels- och teknikfronten och vika förväntningar som finns till exempel inom AI på området.

Avsnitt 7 – Resistent hypertoni vid diabetes
I detta avsnitt har vi bjudit in Magnus Wijkman som är överläkare i internmedicin, endokrinologi och diabetes vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping samt adjungerande lektor och docent vid Linköpings Universitet. Vi kommer samtala med Magnus om vad resistent hypertoni innebär och den forskning han har gjort inom området. Magnus berättar även hur området utvecklas över tid samt delar med sig av tips som kan vara värdefulla. 

Avsnitt 6 – Insulinbehandling ur en diabetessjuksköterskas perspektiv
I vårt sjätte avsnitt har vi bjudit in Ingela Bredenberg som är specialistsjuksköterska vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm. Vi kommer bland annat prata om hur man kan jobba i ett team med patienten, hur man gör för att byta insulin och vilka utmaningar som finns vid insulinbehandling.

Avsnitt 5 – Ketoner, ketonmätning och ketoacidos 
Välkommet till vårt femte avsnitt där vi bjudit in Katarina Fagher, överläkare vid Lunds universitetssjukhus. Vi kommer bland annat prata om varför ketoner uppstår i en patient med diabetes, när man ska mäta ketoner och hur man undviker samt hanterar en patient med ketoacidos.

Avsnitt 4 – Covid-19 och diabetes
I detta avsnitt har vi bjudit in Magnus Gisslén som är professor vid avdelningen för infektionssjukdomar på Göteborgs universitet och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Vi samtalar med Magnus om hur covid-19 har påverkat diabetesbehandlingen i Sverige och vad han tror vi har kunnat dra för lärdomar.

Avsnitt 3 – Insulin 100 år
Välkommen till ett avsnitt där vi bjudit in Magnus Löndahl, överläkare och docent på Skånes universitetssjukhuset i Lund, där vi samtalar om hur upptäckten av insulinet gick till, vad som har hänt sedan dess och vad upptäckten har inneburit.

Avsnitt 2 – Graviditet och diabetes
I detta avsnitt har vi bjudit in Ulrika Sandgren, diabetessjuksköterska på antenatalavdelningen på Östra sjukhuset i Gbg. Vi samtalar med Ulrika om hur hon jobbar med gravida personer med diabetes, vilka utmaningar som finns och vad som är viktigast att tänka på.

Avsnitt 1 – EASD 2021
Välkommen till vårt allra första avsnitt där vi bjudit in Björn Eliasson, professor och överläkare vid diabetescentrum på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, för att samtala runt årets EASD, vilka var höjdpunkterna, vad saknades och hur kommer framtidens kongresser se ut.
 

Ida Wallin

MEDICAL ADVISOR